Pogovor s prof. Bronislawom Geremekom in občni zbor

18. marec 2008 ob 17:00, Ljubljana, Hotel Mons, dvorana Fabiani

V torek, 18. marca 2008 je Forum 21 organiziral srečanje in pogovor s prof. Bronislawom Geremekom, poljskim poslancem evropskega parlamenta. Prof. Bronislaw Geremek, zgodovinar svetovnega slovesa, od 1997 do 2000 zunanji minister Poljske, še prej pa ideološki vodja sindikata Solidarnost, eden najpomembnejših borcev za demokratizacijo Poljske, je bil dragocen sogovornik. Spregovoril je o svojih pogledih na Evropsko unijo skozi izkušnjo Poljske in o Evropski uniji po podpisu lizbonske pogodbe.


Prof. Geremek, ki ima za seboj vrsto let izjemne politične in akademske kariere, je dejal, da je Evropska unija morda, ob dveh svetovnih vojnah in dveh totalitarnih režimih, edina uspešna zgodba 20. stoletja. Ni verjel, da bo doživel članstvo Poljske v Evropski uniji, katere širitev predstavlja velik gospodarski in politični uspeh. Meni, da je EU sicer gospodarski velikan, a politični pritlikavec, ki bi moral postati močnejši. Sam se veliko posveča evropskemu državljanstvu in ugotavlja, da Evropi kritično primanjkuje Evropejcev, zato bi si morala kot izziv zadati reševanje krize evropske identitete, demokratičnega primanjkljaja, demokratičnega delovanja institucij, komunikacije z državljani ter krize evropske zavesti. Potrebna je nova definicija odnosa med evropskim in nacionalnim. Pomembno je, da Evropska unija postane globalni dejavnik, pri tem pa se poraja vprašanje, koliko je temu kos politična garnitura EU.


V zvezi z odnosom med Evropo in Ameriko meni, da ne smemo pozabiti na travmatična poglavja zgodovine in na vlogo Združenih držav, kakršno so takrat odigrale. Zato je po mnenju prof. Geremeka nadvse pomembno oblikovanje politike dialoga z ZDA. Z mislijo: "Evropa potrebuje politike, ki imajo sposobnost, proizvajati upanje", je zaključil svoje predavanje.


Po končanem pogovoru s prof. Geremekom so člani društva Forum 21 delo nadaljevali z občnim zborom društva.